loader-img
loader-img-2
چیلر چیست؟

چیلر

چیلر به عنوان یک سیستم خنک کننده در صنعت تهویه مطبوع مورد استفاده قرار گرفت است.  در واقع به دستگاهی گفته می‌شود که ایجاد برودت می‌نماید. اساس کار کلیه چیلرها بر مبنای تبخیر سیالی می‌باشد که آن را سرد می‌نامند. با استفاده از 3 قطعه مهم، کمپرسور، اواپراتور و کندانسور بر مبنای قوانین ترمودینامیکی در محیطی که قرار گرفته گرما را جذب و تبدیل به هوای تازه و خنک نموده و در محیطی دیگر انتقال می دهد.

 

همانطور که می دانید یکی از مهمترین عوامل در طراحی و انتخاب چیلرها، تعمیر و نگهداری، عملکرد، راندمان و اثرات زیست محیطی می باشد. چیلر تراکمی در بازار تهویه مطبوع به دو صورت چیلر وارداتی و چیلر داخلی با تناژهای بالا و تناژهای پایین در برندهای مختلف مانند چیلر وستن ایر، چیلر وست کول، چیلر گرین، چیلر ال جی و... موجود و با کیفیت و قیمت خوب قابل ارزیابی است.

 

چیلر نوعی پمپ انرژی محصوب میشود که با انتقال گرمای آب به محیط سبب تولید آب سرد میشود. در نتیجه محصول خروجی تمامی چیلر ها آب سرد است.

 

تقسیم بندی چیلر بر اساس سیکل برودتی

- انواع چیلر: چیلر تراکمی/چیلر جذبی
- چیلر تراکمی: چیلر تراکمی هوا خنک (هوایی)

- چیلر تراکمی: چیلر تراکمی آب خنک (آبی) 

 

چیلر چیست و چه کاربردی دارد؟

چیلرها عملی را براساس سیکل تراکمی بخار انجام می دهند و گرما از سیال آب خارج و وارد محیط می کند. این مایع (آب) می‌تواند برای خنک کاری هوا و یا دستگاه‌ها استفاده شود که معمولاً به صورت سیکل و درون یک مبدل حرارتی جریان دارد.
هواسازها و یا فن کویل ها خنک شده و از این طریق هوای خنک را وارد محیط می نماید. در مصارف صنعتی چیلرها کاربردهای بسیاری دارند که از مهمترین آن ها خنک کنندگی دستگاه ها و ابزارآلات می باشد. 
از آنجا که چیلر در دو نوع جذبی و تراکمی تولید می گردد که در موارد خاصی کاربرد دارند در مورد هر کدام از آن ها توضیحاتی در این مقاله اشاره کرده ایم:

  1. دستگاه ‌های سرد کننده
  2. نگهداری مواد غذایی
  3. تهویه مطبوع و تهویه صنعتی
  4. صنایع شیمیایی

چیلر و کاربردهای آن

ویدیو انواع چیلر 


 

کاربرد چیلر در تهویه مطبوع

در سیستم های تهویه مطبوع چیلر نقش به سزایی دارد و مبدل ‌های حرارتی و یا کویل (Coils‌) درون دستگاه‌ های هواساز و یا دیگر دستگاه ‌های ترمینالی که هوا را درون فضای مربوطه سرد می نمایند پخش می گردد و مجددا آب به چیلر برمی گردد و خنک می شود. کویل‌های سرمایشی حرارت محسوس و نهان را از هوا به آب سرد انتقال می دهند و سپس جریان هوا سرد و عموما رطوبت زدایی می نمایند.

 

کاربرد چیلر در برودت صنعتی

به طور مثال در (صنعت پلاستیک، پتروشیمی، صنعت لبنیات) این ها تنها چند مثال بوده و به طور کلی میتوان در هر فرایندی که ملزم به کاهش دما بوده میتوان از چیلر استفاده کرد حتی برای خنک کردن ماشین آلات خطوط تولید میشود از چیلر استفاده شود.

 

ویژگی ها و مزیت های چیلر

چیلر امروزه به دلیل این که در بین دستگاه های سرمایشی و گرمایشی از پرکاربردترین نوع سیستم می باشد؛ بسیاری از مصرف کنندگان به جهت استفاده بهینه از انرژی و نیرو در مصارف صنعتی و خانگی به استفاده از این دستگاه دقت می نمایند تا به بهترین شکل ممکن بتوان از مزایای این دستگاه استفاده کرد.

انواع چیلر جذبی و چیلر تراکمی با استفاده از آبگرم خانگی در زمان کمتری و فضای بزرگ در مکان های مورد نظر مثل محیط ساختمان ها موجب ایجاد انرژی گرمایی می شوند.

 
گرمای ایجاد شده در ساختمان را با استفاده از این چیلرها در کاربری های صنعتی، می توان به هوای خنک تبدیل کرد. سرمایش حاصل از چیلر، در شرایط خاص مانند نگهداری از توربین های گازی و ژنراتورهای الکتریکی کاربرد دارد. چیلرها مزایای بسیاری دارنند که به چند پر اهمیت مورد در زیر اشاره شده است:

  • ظرفیت بالا
  • همراه داشتن مولد برودت یا حرارت
  • کانال کشی و لوله کشی متفاوت چیلر با متریال های خاص
  • کاهش تولید گازهای گلخانه ای
  • امکان کنترل جداگانه هر کانال
  • کاهش تولید آلودگی صوتی
  • کاهش مصرف انرژی برق

ویژگی های چیلر

انواع چیلر

در اینجا به اختصار انواع چیلرها رو معرفی می کنیم و در مورد کاربرد آن ها و هر موضوع مهمی در مورد این سیستم توضیح خواهیم نمود. با توجه به نحوه کار چیلرها به دو نوع جذبی و تراکمی ساخته می‌شوند.

  1. چیلر تراکمی
  2. چیلر جذبی

چیلرها را می توان به روش دیگری نیز تقسیم نمود، چیلرها بر اساس شکل خنک شدن ماده مبرد است که به سه دسته آب خنک، هوا خنک و تبخیری تقسیم بندی می‌شوند. در واقع چیلر جذبی با استفاده از انرژی حرارتی و چیلر تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی کار می نماید.

عملکرد چیلر تراکمی

در چیلر تراکمی گازمبرد در مرحله اول به وسیله کمپرسور، متراکم می‌شود. سپس گاز مبرد وارد کندانسور شده و به وسیله آب یا هوای محیط، بعداز خنک شدن و به مایع تبدیل می‌شود؛ مایع خنک شده با عبور از شیر انبساط یا لوله موئین وارد خنک‌کننده (که همان اواپراتور می باشد)، می‌گردد که در فشار کم‌تری، موجب تبخیر مایع می شود؛ و با گرفتن گرمای نهان تبخیر به وسیله مایع سردکننده از محیط خنک‌کننده، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنک‌کننده در ارتباط اند می‌ شود.
و در این مرحله گاز مبرد ناشی از تبخیر، به کمپرسور انتقال می یابد. هنگامی که با عبور بخار با سرعت در یک مسیر هوای کندانسور مکیده می‌شود. خلاء در کندانسور به علت تبدیل بخار به آب و اختلاف حجم بین بخار و آب ایجاد می‌شود.

چیلر هوایی

چیلر هوایی یا هوا خنک نوعی از چیلر است که با سیکل تبرید تراکمی بخار کار می کند. چیلر هواخنک شامل اجزای کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور می باشد.
همچنین نحوه عملکرد آن به این صورت است که برای دفع حرارت در کندانسور از هوای محیط کمک می گیرند.
یکی از مزایای خوبی که استفاده از چیلرهای هوایی به دنبال داشته صرفه جویی مصرف آب بوده که کمک بزرگی به کمبود آب در ایران کرده است. سیستم های چیلر هوایی بر اساس کمپرسور به انواع روتاری، اسکرال، پیستونی، اسکرو و سانتریفیوژ تقسیم می شوند. همچنین چیلر ها بر اساس نحوه بکارگیری کندانسور به دو نوع یکچارچه و دوپارچه تقسیم خواهند شد. کندانسور هوایی نیز از لحاظ کویل شامل کندانسور هوایی با کویل فین و تیوب و کندانسور هوایی با کویل میکرو کانال می باشد. 

انواع چیلر

عملکرد چیلر جذبی

چیلر جذبی مجهز به قطعاتی است که با استفاده از آن ها عملکر این دستگاه شکل می گیرد. سیستم های جذبی با استفاده از کمپرسور گرمایی (شامل ژنراتور، ابزربر، پمپ و مبدل حرارتی) جهت جوشش مبرد در محوطه‌ای از محلول لیتیم بروماید و فشرده سازی بخار مبرد در فشار بالا عملیاتی را انجام می دهد.

افزایش فشار گاز مبرد، باعث زیاد شدن دمای تراکم می شود و در این شرایط بخار مبرد در دما و فشار بالاتر به مایع تبدیل می‌گردد. با توجه به این که دمای تراکم بیش‌تر از دمای محیط است، حرارت از کندانسور به محیط انتقال می‌یابد. بعد از این مرحله مایع فشار بالا پس از عبور از یک دریچه فشارش کم می شود و این عمل انجام می شود تا کاهش فشار نقطه جوش پایین بیاید.


در این مرحله نیز، مایع فشار پایین وارد اواپراتور شده و شروع به جوشیدن می کند.
به دلیل این که دمای جوش در حال حاضر پایین‌تر از دمای هوا است، حرارت از هوا به مبرد انتقال می یابد و گاز مبرد می‌جوشد و هوا را خنک می کند. 
سپس بخار گاز مبرد مجددا وارد ابزربر می شود و در آن جا به وسیله لیتیم بروماید حرارتش گرفته و کندانس می‌شود.
لیتیم بروماید با جذب گرمای رقیق شده و به ژنراتور پمپ می گردد؛ به دلیل این که محلول لیتیم بروماید نمی‌جوشد با افزودن حرارت، قسمتی از محلول بخار شده و به راحتی از آن جدا می گردد و لیتیم بروماید خالص مجدد وارد ابزربر خواهد شد و به همین شکل این عمل تکرار می شود.

 

کمپرسورها از نظر نحوه ارتباط محفظه کمپرسور و موتور الکتریکی به سه دسته تقسیم می‌شوند؛

  • کمپرسور های بسته (Hermetic)
  • کمپرسورهای نیمه بسته (Semi Hermetic)
  • کمپرسورهای باز (Open Type)


در کمپرسورهای بسته موتور الکتریکی و محفظه کمپرسور در یک پوسته نصب شده‌اند و در صورت خرابی کمپرسور و یا الکتروموتور قابل تعمیر نمی‌باشند لذا در ظرفیت‌های کوچک ساخته می‌شوند.

در کمپرسورهای نیمه بسته موتور و الکتروموتور در یک پوسته دو قسمتی قرار دارند. به‌ عبارت دیگر قسمت موتور و کمپرسور کاملاً مشخص می‌باشد ظرفیت این گونه کمپرسورها معمولاً متوسط بوده و از ظرفیت کمپرسورهای بسته بیش‌تر می‌باشد. در کمپرسورهای باز محفظه کمپرسور و الکتروموتور جدا از یکدیگر می‌باشند و توسط کوپلینگ به یکدیگر متصل می‌گردند. این کمپرسورها در ظرفیت‌های بالا ساخته می‌شوند.

 

کمپرسورهایی که در چیلر تراکمی استفاده می‌شوند به پنج دسته تقسیم می‌شوند:

  • کمپرسورهای رفت و برگشتی یا پیستونی (Reciprocating)
  • کمپرسورهای پیچی (Screw)
  • کمپرسورهای حلزونی (Scroll)
  • کمپرسورهای چرخشی (Rotary)
  • کمپرسورهای سانتریفیوژ


قلب چیلر های تراکمی را میتوان کمپرسور نامید و گران قیمت ترین عضو چیلر تراکمی نیز هستند. کمپرسور مکانیزمی است که انرژی لازم برای به حرکت در آوردن مبرد سیکل تبرید را تامین میکند. در حال حاضر اغلب تولید کنندگان  از اسکرال و اسکرول استفاده میکنند. 

تفاوتی در اصول کارکرد کمپرسورهای 4 سطر اول بالا (جابجایی مثبت) با کمپرسورهای سانتریفوژ (کمپرسورهای دینامیکی) وجود دارد.
در کمپرسورهای جابجایی مثبت، حجم معینی از گاز توسط پیستون، مارپیچ، حلزون و یا چرخش دائماً کم می گردد. و با کاهش حجم گاز، فشار بخار افزایش می‌یابد.
در صورتی که در کمپرسورهای سانتریفیوژ، گاز مبرد به دلیل شتاب گرفتن توسط پروانه دوار متراکم می‌گردد و با کاهش سرعت در یک دیفیوزر، فشار زیاد می گردد. کمپرسورهای سانتیفیوژ در ظرفیت‌های بسیار بالا کاربرد دارد.

انواع کمپرسور چیلر تراکمی

پارامترهای موثر در انتخاب چیلر

چیلرها به عنوان یک گزینه ارزشمند و اقتصادی در پروژه های بزرگ جهت تامین برودت مورد نیاز کاربرد دارند.
چیلر تراکمی از انرژی الکتریکی و چیلر جذبی از انرژی حرارتی استفاده می نمایند تا باعث خنکی محیط می شوند، لذا بسته به شرایط آب و هوایی، منطقه جغرافیایی، هزینه انرژی مصرفی، هزینه تامین آب و... فقط قادر هستیم از بعضی چیلرها استفاده کنیم.

 
کاربرد اصلی چیلر جذبی عموما برای بازیابی حرارت مازاد و از دست رفته نیروگاه‌ها، کوره‌های القایی و... جهت پروژه‌های CCHP (تولید سرمایش، گرمایش و برق توامان) و یا استفاده از انرژهای تجدیدپذیر مشابه انرژی زمین، گرمایی و خورشید می باشد و کم‌تر جهت راه اندازی این چیلرها از انرژی حاصل از سوزاندن مستقیم گاز طبیعی استفاده می شود.

از آنجا که به قیمت پایین‌تر گاز نسبت به برق و عدم شناخت صحیح مهندسین از کاربرد اصلی چیلر جذبی، استفاده از چیلرهای گازسوز کشور توسعه یافته است که این موضوع علاوه بر آلوده سازی هوای شهرها، موجب استفاده نامناسب از این انرژی ارزشمند گردیده است.

 
چیلر تراکمی کاربردی تر هستند به این جهت که سیستم فشرده سازی گاز، الکتریکی است، به همین دلیل کنترل بیش‌تری می‌تواند روی فرایند داشته باشد و راندمان را افزایش دهد. در صورتی که در چیلر جذبی در حالت نیمه بار، راه اندازی چیلر جذبی زمان و هزینه بیش‌تری دارد. تنظیم مشعل به کمک آنالیزور گاز، نیاز به زمان و متخصص در این زمینه دارد و عدم تنظیم صحیح مشعل، باعث تولید گازهای نسوخته، کاهش راندمان احتراق، ایجاد آلودگی و مصرف سوخت بیش‌تر می گردد.

برای تامین انرژی حرارتی چیلرهای گازسوز، نیاز داریم به گازکشی در سطح شهر و ساختمان، خطرات ناشی از وقوع حوادث طبیعی، جبران ناپذیر است. به جهت این که چیلر جذبی به کمک حرارت، تولید برودت می نماید، به همین خاطر حجم بسیار زیادی از حرارت در داخل ماشین وجود دارد؛ باید این حرارت سریع تر خارج گردد تا دستگاه شروع به کار کند به دلیل حجم زیاد حرارت، مجبور به استفاده از سیستم آب خنک هستیم.
 و برای این که این آب تامین گردد، قادر به استفاده از برج‌های خنک کن که بر مبنای سرمایش تبخیری کار می‌کنند هستیم.

 

اجزای تشکیل دهنده چیلر

چیلرها به صورت کلی از اجزای مختلفی از یک مجموعه کامل می باشند. اجزای این سیستم با توجه به اهمیت آن شامل، اواپراتور، کمپرسور، کندانسور، مخزن نگهدارنده، پمپ، فن، شیر انبساط، صفحه کنترل، جذب کننده، هواساز می باشند. در ادامه وظیفه و عملکرد قطعات را جهت انجام مراحل برای تولید هوای تازه شرح می دهیم.

 

ساختمان چیلر تراکمی

الکتروموتور:

الکتروموتور موجب می شود میل لنگ کمپرسور را به حرکت درآید. به صورت حرکت دورانی میل لنگ باعث حرکت رفت و برگشت پیستون در داخل سیلندر می‌شود و نهایتا بعد از این مرحله گاز مبرد در کمپرسور متراکم می گردد.

کوپلینگ:

کوپلینگ به عنوان جفت کننده محور الکتروموتور با محور میل لنگ کمپرسور است.

کمپرسور: 

کمپرسور یکی از اجزای مهم می باشد که گاز خروجی از اواپراتور را متراکم کرده وارد کندانسور می‌کند.

لوله رانش:

این لوله نیز می تواند گاز خروجی از کمپرسور را به کندانسور هدایت می‌کند.

کندانسور:

کندانسور از نوع پوسته و لوله است و در داخل پوسته گاز مبرد و در داخل لوله‌ها آب خنک جریان دارد. گاز داغ و متراکم توسط لوله وارد پوسته کندانسور می‌ گردد. به دلیل تماس با لوله‌های مسی حاوی آب خنک، خنک شده به مایع تبدیل می‌گردد و از پایین از طریق لوله خارج می‌گردد. آب جریانی به وسیله لوله وارد کندانسور شده و از مسیر لوله خارج می‌شود. آب خروجی از کندانسور به برج خنک کن هدایت می‌گردد تا پس از خنک شدن دوباره به کندانسور برگشت داده شود.

شیر سرویس کندانسور:

این شیر تعبیه شده جهت بستن لوله خروج مبرد از کندانسور در زمانی که نیاز به سرویس و تعمیرات و توقف طولانی دستگاه باشد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شیر تغذیه ماده مبرد:

شیر تغذیه جهت شارژ سیستم در نظر گرفته و استفاده می شود.

فیلتر درایر یا صافی رطوبت گیر:

مواد جامد و رطوبت موجود در دستگاه تبرید باعث ایجاد مشکلاتی می شود؛ جهت جلوگیری آن از فیلتر برای گرفتن مواد جامد و درایر برای گرفتن رطوبت موجود در سیستم استفاده می گردد.

شیر برقی:

این قطعه وظیفه دارد مسیر عبور مایع مبرد را در صورت وصل بودن جریان الکتریکی باز نگه دارد؛ شیر برقی، فرمان را از ترموستات گرفته و عمل می نماید.

شیشه رویت یا سایت گلاس:

میزان تغذیه ماده مبرد و وجود رطوبت بیش از اندازه را در سیستم تعیین می نماید.

اواپراتور:

ماده مبرد پس از عبور از شیر انبساط به اواپراتور چیلر وارد می‌گردد و در داخل لوله‌های مسی تبخیر شده و به صورت بخار از اواپراتور خارج می گردد. تبخیر در اواپراتور باعث سرد شدن آب جریانی در پوسته می‌شود. آب سرد شده از محل به طرف هواساز و فن کویل‌ها جریان می‌یابد و در برگشت از هواساز یا فن کویل‌ها از محل وارد اوپراتور خواهد شد.

شیر انبساط ترموستاتیک:

تنظیم مقدار ماده مبرد ورودی به اواپراتور به عهده این قطعه می باشد. از دمای گاز خروجی از اواپراتور تأثیر می گیرد.

لوله مکش:

لوله مکش وظیفه دارد گاز خروجی از اواپراتور را از طریق لوله به قسمت مکش کمپرسور وارد نماید.

اجزای چیلر تراکمی

تابلو وسایل اندازه‌گیری و کنترل فشار

برای انتخاب چیلرهای صنعتی باید مشخصاتی را که در زیر به آن اشاره شده در نظر گرفت تا بتوانیم گزینه مناسبی را انتخاب نماییم. 

  • هزینه کل چرخه عمر
  • منبع تغذیه
  • رتبه IP چیلر
  • ظرفیت سرمایش چیلر
  • ظرفیت اواپراتور
  • جنس اواپراتور
  • نوع اواپراتور
  • جنس کندانسور
  • ظرفیت کندانسور
  • دمای محیط
  • نوع موتور فن
  • سطح سر و صدا
  • جنس لوله‌کشی داخلی
  • تعداد کمپرسور
  • نوع کمپرسور
  • تعداد مدارات تبرید
  • ملزومات مایع خنک‌کن
  • دمای سیال خروجی

 

چطور چیلر مناسب انتخاب و خرید کنیم؟

کارشناسان تهویه مطبوع مهاجر در صنعت تهویه مطبوع یکی از قویترین و متخصص ترین ها در حوزه طراحی و ساخت انواع چیلرهای تراکمی صنعتی و خانگی هستند؛ فروش انواع چیلرهای وارداتی و مونتاژی از طریق سایت و کارشناسان انجام می شود. هزینه های ساخت چیلر متناسب با ظرفیت سرمایشی آن تعیین می‌گردد؛ بنابراین برای سفارش چیلر و اطلاع از آخرین قیمت انواع چیلر تراکمی به صفحه فروشگاهی چیلر مراجعه نمایید.

 

سیکل تبرید چیلر تراکمی

برای فهم بیشتر این که چیلر ها چگونه کار میکنند باید سیکل تبرید چیلر ها آشنا شویم. برای شکل گیری سیکل تبرید، ما 4 عضو مهم داریم :

  1. کمپرسور
  2. اواپراتور
  3. شیر انبساط
  4. کندانسور

ماده ی مبرد یا سرمازا در حالت گازی توسط کمپرسور متراکم شده و با افزایش فشار به سمت کندانسور هدایت میشود. در کندانسور گرمای ماده ی مبرد توسط کمپرسور دچار افزایش فشار و دما شده است در کندانسور به محیط منتقل میشود. و در نتیجه در اثر چگالش در خروجی کندانسور به حالت مایع در امده و  سمت شیر انبساط هدایت میشود.
پس از عبور از شیر انبساط در اثر فرایند اختناق مبرد دچار افت فشار و دما شده و در یک حالت دو وازی (یعنی ترکیبی از مایع و گاز ) وارد اواپراتور می شود.


در اواپراتور از آنجا که در مرحله قبل  مبرد دچار افت دما شده کاهش دما داریم و سپس پس از این که آب را از لوله های اواپراتور عبور کرد در اینجا آب سرد تولید شده است و خود مبرد با جذب گرمای آب به صورت بخار کامل در آمده و در خروجی اواپراتور در حالت گازی شکل به سمت کمپرسور هدایت شده و این مراحل به طور مرتب شکل میگیرید.
 
چیلر های تراکمی به دو بخش هوایی و آبی تقسیم میشوند که در واقع نوع کندانسور تعیین کننده ی این مدل ها میشود. در چیلر هوایی از کندانسور هوایی و در چیلر های آبی از کندانسور آبی استفاده میشود.  

 

سیکل تبرید چیلر جذبی

سیکل تبرید جذبی بر خلاف چیلر های تراکمی از کمپرسور استفاده نشده و به جای آن از ژنراتور، جاذب و پمپ استفاده شده است نکته ی قابل توجه در سیکل تبرید جذبی این است که در آن از دو سیال (یک سیال مبرد و یک سیال جاذب) استفاده می گردد.
معمولا مبرد چیلر جذبی آب و ماده جذاب لیتیوم بروماید یا همون نمک مایع است ژنراتور و کندانسور در یک پوسته ساخته میشوند جاذب و اواپراتور در یک پوسته این چیلر ها تحت فشار کاری منفی یا خلا کار میکنند عملکرد کلی آن ترکیبی از آب و ماده جاذب رو از جاذب به سمت ژنراتور ارسال میکند. 

در ژنراتور از طریق یک منبع گرمایی به ژنراتور منتقل شده اب این محلول در اثر افزایش دما بخار شده و این بخار به کندانسور هدایت شده کندانسور به یک برج خنک کننده متصل شده و این بخار در خروجی کندانسور به آب تبدیل شده و پس از عبور از شیر انبساط که دچار افت فشار شده و به سمت اواپراتور حرکت میکند. 

در اواپراتور از انجا که  چیلر جذبی  تحت خلا کا میکند این اب در حدود دمای حدود 4 الی 5 سانتی گراد تبخیر شده و سپس آب مورد نظر را از طریق محفظه اواپراتور به وسیله یک کویل عبور کرده در واقع آب سرد تولید شده است. بخار اب در اثر یک فرایند شیمیایی جذب ماده جاذب شده و گفتیم که اواپراتور و جاذب در یک محفظه قرار میگیرند تمام این سیکل مرتب تکرار میشود.

 

انواع چیلر های جذبی

  1. بر اساس مکانیزم طراحی 
  2. بر اساس منبع حرارتی 
  3. بر اساس مبرد و جذاب 

چیلر های جذبی تک اثره و دو اثره: چیلر های جذبی تک اثره مجهز به یک ژنراتور هستندو ژنراتور وظیفه غلیظ نمودن ماده ی جاذب را دارد، چیلر های جذبی دو اثره دو ژنراتور دارد یکی ژنراتور دما پایین و دیگری ژنراتور دما بالا. بدیهی است که چیلر جذبی دو اثره ضریب عملکرد بالایی دارد. 

 

یکی از نگرانی های استفاده از چیلر مرکزی در مجتمع های بزرگ این است که چگونه هزینه برق هر واحد چطور حساب میشود. این مشکل با تکنولوژی انرژی میتر حل شده است. هر واحد باید انرژی میتر داشته باشد و با اندازه گیری اختلاف دمای اب وردی و خرجی هزینه ی هر واحد محاسبه میشود.

انواع چیلر جذبی

اسید شویی چیلر

یکی از کارهایی که هنگام سرویس چیلر و به جهت بهبود کارایی و افزایش راندمان آن باید انجام دهید اسید شویی چیلر می باشد.
مانی که رسوبات به صورت گل و لای  وارد مدار خنک کننده شود به عملکرد صحیح دستگاه آسیب وارد خواهد کرد به همین دلیل با کمک برس سیمی مخصوص این موارد را از مبدل خواهیم زدود. در صورتی که رسوب ها شامل زنگ آهن، سیلیسیم و منیزیم باشند باید به کمک فرایند اسید شویی آن ها را از بین ببرید تا کارایی و راندمان چیلر پایین نیاید و به درستی کار کند. به همین دلیل هر سال باید عمل اسید شویی چیلر را انجام دهید تا از کاهش ظرفیت دستگاه، سوختن الکتروموتور کمپرسور و شکستن سوپاپ های کمپرسور جلوگیری نمایید.

 

مینی چیلر

چیلر های کوچک که ظرفیت برودتی آن ها معمولا کمتر از 10 تن تبرید است را مینی چیلر می گویند. مینی چیلرها جز چیلرهای تراکمی بخار محسوب می شود که مجهز به کمپرسور اسکرال یا روتاری بهره مند بوده و کاربرد اصلی آن ایجاد سرمایش در واحدهای مسکونی است اما در بعضی فرایند های صنعتی هم کاربرد دارند.

به عبارتی دیپر مینی چیلر ها یک سیستم برای سرد کردن آب هستند که پس انجام این کار آب سرد شده را به جهت مصارف سرمایشی به کمک پمپ، پمپاژ می کنند. مینی چیلر تراکمی هوا خنک یکی از پر کاربردترین نوه از مینی چیلرها می باشد که منظور از هواخنک این است که کندانسور مینی چیلر از لوله های مسی فین دار درست شده و به وسله یک فن خنک می شوند و همان طور که از اسمشان مشخص است نیازی به آب نداشته و برای خنک کردن کندانسور نیازی به برج خنک کننده ندارند.

 

نتیجه گیری

چیلر همان دستگاه سرد کننده و گرم کننده می باشد که انواع مختلفی دارد از جمله چیلر تراکمی، چیلر جذبی و چیلر صنعتی و دارای مزایایی می باشد که موجب کاهش مصرف انرژی، کاهش صدا، ظرفیت بالا، همراه داشتن مولد برودت یا حرارت و... اجزای تشکیل دهنده چیلر نیز شامل کمپرسور، کندانسور، پمپ، فن، ژنراتور، هواساز، مخزن نگه دارنده و ... .

دیدگاه شما
حمید سعیدی حمید سعیدی
5 آبان 1401

برای جاهایی که از چیلر مرکزی استفاده می کند چه جوری میشه مصرف برق هر واحد جداگانه حساب کرد؟

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

هنگامی که در پروژه ای از چیلر مرکزی استفاده میشه برای حساب کردن هزینه برق هر واحد به صورت جداگانه از دستگاه انرژی متر استفاده می کنند.

امیر بهرامی امیر بهرامی
22 مرداد 1401

سلام من برای یک فضای 300 متری چیلر میخوام چه ظرفیتی باید بخرم؟

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

سلام دوست عزیز تعیین ظرفیت چیلر برای فضایی که گفتید نیاز به اطلاعات بیشتر و کارشناسی داره که میتونید از مهندسان سایت مهاجر برای اینکار کمک بگیرید

معسود خلج معسود خلج
12 تیر 1401

سلام من خونمو تازه میخوام تحویل بگیرم برای سرمایش و گرمایش چیلر بهم پیشنهاد کردن میشه درباره چیلر بهم توضیح میدید

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

دوست عزیز سلام
در واقع چیلر به دستگاهی گفته می‌شود که ایجاد برودت می‌نماید کار چیلر این است که آب را برای سرمایش هوای ساختمان و یا مصارف صنعتی ، سرد کند. آب سرد شده در چیلر با پمپ و از طریق لوله کشی به واحدهای توزیع کننده هوای سرد مانند فن کویل های تعبیه شده در داخل ساختمان یا دستگاه هواساز ارسال می شود.

نگار بشیری نگار بشیری
8 تیر 1401

سیکل تبرید از چه اجزایی تشکیل شده؟

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

سیکل تبرید شامل اجزایی اصلی چون کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور می باشد.

نریمان نریمان
28 خرداد 1401

برای چیلر حتما باید سایبان نصب کنیم اگه آره علتش چیه؟

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

برای جلوگیری از برخورد مستقیم نور خورشید از سایبان استفاده میکنند تا چیلر هنگام کارکردن عملکردبهتری داشته باشد.

مریم فرجی مریم فرجی
26 خرداد 1401

سلام میشه بگید چیلر ها از لحاظ کمپرسور چند دسته اند؟

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

سلام دوست عزیز چیلرها از لحاظ کمپرسور بشامل انواع چیلر با کمپرسور روتاری، اسکرال، اسکرو، سانتریفیوژ و رفت و برگشتی تقسیم می شوند.

کامران کامران
24 اردیبهشت 1401

از چیلر برای تامین گرمایش هم استفاده میشه؟

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

در واقع چیلرها یک سیستم برودتی هستند که برای تامن سرمایش مورد استفاده قرار می گیرند اما با استفاده از هیت پمپ می توان برای تامین گرمایش نیز از آن ها استفاده نمود که البته این کار از لحاظ فنی و اقتصادی به صرفه نمی باشد.

شهاب فرهمند شهاب فرهمند
17 بهمن 1400

مطالب عالی بود. ممنون

میترا احمدوند میترا احمدوند
23 آذر 1400

سلام. تفاوت عمده و اصلی بین چیلرهای جذبی و تراکمی چیست؟

تهویه مهاجر تهویه مهاجر

سلام میترا عزیز .

تفاوت عمده و اصلی بین سیستم تبرید جذبی و سیستم تبرید تراکی در چگونگی انتقال ماده سرمازا از سمت فشار کم به سمت فشار زیاد سیستم است. در سیستم تبرید تراکمی برای این منظور از کمپرسور استفاده میشود در حالی که سیتم تبرید جذبی برای انتقال بخار کم دما و کم فشار از یک فرایند شیمیایی استفاده میشود دومین تفاوت عمده بین سیستم تبرید جذبی و سیستم تبرید تراکمی در نوع ماده سرمازا میباشد ماده سرمازای مورد استفاده در سیستم های تراکمی هالوکرین ها در انواع مختلف میباشد در حالی که ماده ی سرما زا مورد استفاده در سیستم جذبی کریر آب است

2020 © Copyright - almaatech.ir