موضوع مقاله
آنچه از کولر گازي بايد بدانيد :
متن :
کولر گازي در صنعت تهويه و تبريد از جايگاه خاصي برخوردار است زيرا به سرعت از گرماي محيط ميکاهد. برخلاف کولرهاي آبي، رطوبت را افزايش نميدهد. از اين جهت براي محيط هاي شرجي بسيار مناسب است. کولرهاي گازي معمولا در دو مدل ساخته ميشوند:
کولرهاي يک تکه يا پنجرهاي
کولرهاي دو تکه (اسپليت)
کولرهاي يک تکه ديواري، يا پشت پنجرهاي، خيلي متداول و مورد توجه ميباشند و به آساني در داخل قاب پنجره نصب ميشود.
ساختمان کولرهاي گازي
کولر گازي نيز همانند بسياري از لوازم خانگي خصوصا يخچال فريزر از دو قسمت اصلي تشکيل شده است که عبارتند از:
قسمت الکتريکي:
قسمت الکتريکي خود شامل قسمتهايي چون دوشاخه و سيمهاي رابط، کمپرسور، خازن، رله بار زياد (اورلود) رله راه انداز ترموستات، کليد چند وضعيتي (کليد فن)، کليد اصلي کولر و کنترل از راه دور (در کولرهاي دو تکه) ميباشد.
در کولرهاي گازي از يک خازن و در بعضي از کولرها از دو خازن به منظور ايجاد گشتاور راه اندازي کمپرسور استفاده ميشود. شکل متداول بکارگيري خازن، به اين صورت است که يک خازن براي راه اندازي موتورفن (پروانه) و يک خازن براي راه اندازي کمپرسور مورد استفاده قرار ميگيرد ظرفيت اين خازنها در کولرهاي مختلف متفاوت است.
قسمت مکانيکي:
اجزاي مکانيکي کولر گازي با اندکي تفاوت، درست مثل قطعات مکانيکي يخچال ميباشد از آن جمله ميتوان به قطعاتي مانند کمپرسور کندانسور (رادياتور)، اواپراتور، فيلتر (دراير)، پروانه اواپراتور، لوله مويين (کاپيلاري)، سيني زير کولر، خروجي هوا و فيلتر خروجي هوا اشاره کرد.
در کمپرسور کولرهاي گازي دو مکانيسم بکار گرفته شده است. نوعي از اين کمپرسورها از پيستون و ميل لنگ طراحي نمودهاند. اما نوع ديگري از کمپرسورها فاقد ميل لنگ و پيستون بوده و روتور در حال چرخش (به واسطه فرم خاص) گاز را از مسير ورودي مکيده و آن را وارد لوله رفت ميسازد اين نوع کمپرسورها را کمپرسورهاي دوراني مينامند. در کولرهاي گازي از دو پروانه استفاده ميشود که عموما بر روي يک محور اصلي سوار شدهاند. يکي از پروانهها هوا را از مجراي ورودي مکيده و با وزش آن کندانسور، گرما به محيط خارجي منزل يا محل کار ميراند، پروانه دوم که به قسمت جلوي موتور فن متصل است هوا را از مجراي ورودي مکيده و با وزش آن به اواپراتور، سرما را به محيط وارد ميسازد.
در کولرهاي دو تکه، کمپرسور و کندانسور در واحدي به نام يونيت خارجي تعبيه شدهاند. اين واحد در خارج از ساختمان نصب ميشود. واحد تبخير يا اواپراتور و شير انبساط نيز در يک واحد به نام يونيت داخلي تعبيه شدهاند. کولرهاي دو تکه عموما داراي دستگاه کنترل از راه دور ميباشند. هوا در جهت ورود به محيط منزل يا محل کار از دريچه مخصوصي که به خروجي هوا معروف است ميگذرد. به منظور جلوگيري از ورود گرد و غبار و موارد مشابه به داخل محيط منزل يا محل کار، پشت خروجي هوا، فيلتر سيمي يا اسفنجي تعبيه ميشود.
گاهي ممکن است بر اثر عدم تنظيم ترموستات و يا ازدياد گاز شارژ شده اواپراتور و يا قسمتي از لوله برگشتي برفک يا يخها ذوب شوند و در نتيجه آب از جدارهاي کولر سر ريز کند. براي پيشگيري از اين مشکل ترتيبي اتخاذ شده است که در صورت بروز حالت فوق، آب به خارج از کولر هدايت شود. اين وظيفه بر عهده سيني زير کولر است. در گوشهاي از سيني، لوله مخصوصي تعبيه شده که اين آبها از آن خارج ميشود. براي جلوگيري از ريزش آب، عموما به لوله مذکور شلنگي متصل ميشود و با قرار دادن آن بر روي سطح زمين از پراکنده شدن ذرات آب در محيط جلوگيري ميشود.
نحو ه سرما سازي در کولر گازي
چگونگي ايجاد سرما در بسياري از وسايل سرما ساز مانند کولر، يخچال، آب سرد کن و ... مشابه است. در کولر گازي، از تبديل گاز به مايع بوسيله افزايش فشار و در نتيجه توليد سرما که در اثر تبديل مايع به گاز ايجاد ميشود. براي رسيدن به هدف مورد نظر (خنک نمودن محيط) استفاده ميکنند. تنها تفاوت را ميتوان در خنک کردن کندانسور (رادياتور) دانست که در کولر گازي بوسيله هواي دميده شده بر روي آن گرماي لازم گرفته ميشود. در حالي که در يخچال براي داشتن هواي خنک از دميدن هوا بر روي اواپراتور استفاده ميگردد.