loader-img
loader-img-2
مشعل
جدیدترین پرفروش ترین پربازدید ترین گران ترین ارزان ترین

مشعل

مشعل (Burner) یکی از سیستم های گرمایشی و موتورخانه بوده که از تجهیزات اصلی موتورخانه محسوب می شود و وظیفه اصلی آن تامین گرمایش می باشد. مشعل ها که یک وسیله مکانیکی هستند هوا و سوخت هایی مثل گاز، مازوت و گازوئیل را باهم ترکیب می کنند تا انرژی سوخت را به انرژی گرمایی تبدیل نمایند. مشعل های موتورخانه بیشتر برای ایجاد گرما در کوره ها و دیگ ها مورد استفاده قرار می گیرند و انتخاب آنها نیز بر اساس ظرفیت حرارتیشان خواهد بود. اکثرا ظرفیتی که برای مشعل انتخاب می کنند 20 درصد بیشتر از ظرفیت حرارتی دیگ می باشد.

انرژی گرمایی که از این احتراق تولید می گردد مقداری گاز تولید می کند، انرژی تولید شده از طریق دو روش تابش و جابه جایی می تواند به سیال آب در سیستم حرارت مرکزی انتقال یابد. مشعل ها در دو نوع فن دار و بدون فن موجود می باشند که مدل فن دار آن بر اساس فرمان ترموستات سیستم و طبق برنامه زمان بندی رله مشعل موتورخانه به خوبی عمل خواهند کرد. مشعل ها در انواع مختلفی نیز طراحی و تولید می شوند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:

 

انواع مشعل بر اساس سوخت مصرفی

اگر بخواهیم دسته بندی مشعل ها از نظر سوخت را نام ببریم شامل موارد زیر می باشد:

 

مشعل گازی (گازسوز)

یکی از پرکاربردی ترین نوع مشعل ها نوع گاسوز آن می باشد که احتراق را از گاز شهری (طبیعی) می گیرند. علت کاربردی بودن آن هم دسترسی آسان به گاز شهری است. از این دستگاه در تاسیسات، موتوخانه ها و مکانیکی ها استفاده می شود. سوخت لازم این سیستم های گرمایشی به وسیله شیر برقی قابل تنظیم و کنترل است. هوای لازم برای احتراق و پرتاب شعله در مشعل گازسوز از طریق فن گریز از مرکز تامین می گردد. هوا به وسیله دمپر کنترل شده و در مشعل هایی که ابعاد کوچک تری دارند این کار به صورت دستی و در مشعل های بزرگ از نوع موتوری می باشد. 

از مزایای استفاده از مشعل های نوع گازی میتوان به راندمان بالای آنها نسبت به مشعل های گازوئیلی و مازوت اشاره نمود. همچنین مقدار آلاینده ای که از احتراق این سیستم گرمایشی به جا می ماند از دیگر انواع مشعل ها است. سهولت دسترسی به گاز در بیشتر مناطق کشور سبب استفاده از این مدل را بالاتر برده است. اما خب معایبی نیز دارند که شامل نیاز به فشار گاز در ظرفیت های بالا، تغییر ظرفیت حرارتی هنگام تغییر فشار گاز و امکان عدم دسترسی برخی از مناطق به گاز می باشد.

مشعل گازی


مشعل گازسوز از اجزای زیر تشکیل می شود:

  • الکتروموتور
  • رله
  • پاز پخش کن
  • الکترود جرقه شعله پخش کن 
  • بدنه مشعل
  • کلید کنترل فشار گاز
  • کلید کنترل فشار هوا
  • ترانس جرقه
  • دمپر ورود هوای احتراق
  • فن دمنده
  • شیر برقی

 

مشعل گازوئیل سوز

همانطور که از نام این مشعل مشخص است سوخت موردنیاز آن گازوئیل می باشد. این مدل از مشعل برای مکان هایی که دسترسی به گاز شهری ندارند انتخاب مناسبی می باشد. سوخت مشعل های گازوئیلی در عین پر قدرت بودن قیمت ارزانی دارند به همین علت توانسته جایگاه ویژه ای را میان مدل های مختلف کسب کند.  نحوه عملکرد آنها به این صورت است که با روشن شدن و شروع به کار موتور فن در مشعل گازوئیل سوز که از نوع فن سانترفیوژ است، هوای لازم برای احتراق مشعل شفت پمپ را به حرکت در آورده و سپس سوخت را انتقال می دهد. در نتیجه با کار کردن پمپ، گازوئیل و هوا با یکدیگر ترکیب شده و می توانند سبب ایجاد احتراق شوند.

از مزایای مشعل های گازوئیل سوز میتوان به استفاده آن ها در مناطقی که دارای سیستم گاز رسانی نیستند اشاره نمود. همچنین درگازوئیل یک سوخت کمکی در کناز گاز به حساب می آید که در مشعل های دوگانه سوز در صورت قطع شدن گاز می توان از آن استفاده شود. اما در مقابل دارای معایبی نیز است که شامل راندمان پایین تر آن نسبت به گاز می باشد. همچنین آلاینده هایی که تولید می کنند بیشتر بوده و حتی در برخی مناطق امکان دسترسی به گازوئیل سخت است. نیاز به تعمیر و نگهداری این مشعل ها از نوع گازسوز بیشتر می باشد. 

از اجزای مشعل گازوئیل سوز می توان به پمپ گازوئیل، الکتروموتور، شیر برقی، فن دمنده، جعبه کنترل، ترانس جرقه، الکترود جرقه و... اشاره کرد. 

مشعل گازوئیل سوز

 

مشعل دوگانه سوز

مشعل هایی که دارای قابلیت کارکرد با بیش از یک نوع سوخت را دارند، مشعل دوگانه سوز می گویند. یعنی این امکان را دارند که برای تولید گرما از گاز و هم از گازوئیل استفاده نمایند. این ویژگی سبب می شود در هر منطقه ای بتوان از این مشعل استفاده نمود زیرا در صورت عدم دسترسی به گاز از سوخت مایع و در صورت عدم دسترسی به گازوئیل از سوخت گاز استفاده خواهند کرد. نحوه این کار هم به وسیله کلیدی روی بدنه دستگاه تعبیه شده، صورت می گیرد. از این مشعل ها بیشتر در بیمارستان ها، کارخانجات، صنایع حساس و... استفاده می شود.

 

مشعل دوگانه سوز

مشعل مازوت سوز

مازوت در واقع از هیدروکربن های نفتی تشکیل شده که بعد از نفت سفید هنگام پالایش نفت خام به دست می آید. به مازوت نفت سیاه و یا نفت کوره نیز می گویند که علت نام گذاری آن نیز رنگ مشکی آن می باشد. سوخت مصرفی مشعل های مازوت سوز از نوع مایع می باشد و اساس کار آن مانند مشعل های گازوئیلی است. از این مشعل بیشتر در واحد های پالایشگاه و به جهت ایجاد گرما در کوره ها استفاده می شوند. مشعل های مازوت سوز از اجزایی مانند رله کنترل، دمپر تنظیم هوا، فیلتر سوخت، ترانسمفورماتور جرقه، رله کنترل و... تشکیل شده است. همچنین نکته ای که درباره این مشعل ها وجود دارد این است که اگر سوخت مازوت  را به مشعل های دوگانه سوز اضافه کنید یک مشعل سه گانه سوز خواهید داشت.

از مزایای استفاده از مشعل های مازوت سوز که با گاز کار می کنند می توان به ارزان بودن آن نسبت به گازوئیل اشاره نمود. و اما معایب آن شامل راندمان حرارتی پایین تر نسبت به مشعل های گازی و گازوئیلی در مدل های ظرفیت یکسان می باشد. در تمامی مناطق امکان دسترسی به این سخت وجود ندارد. آلودگی که این سوخت ایجاد می کند بسیار زیاد و نامناسب برای سلامتی افراد می باشد.

مشعل مازوت سوز

 

مشعل سه گانه سوز

هنگامی که مشعل ها برای تولید شعله و ایجاد حرارت از سه سوخت استفاده می کنند، به آن ها مشعل سه گانه سوز می گویند. از مشعل های سه گانه سوز بیشتر در مصارف صنعتی مانند کارخانه های مواد غذایی، پالایشگاه ها، صنایع رنگ، صنایع چوب و... استفاده می شود. در این مشعل ها وجود گرمکن سوخت به جهت جلوگیری از انجماد مازوت در دمای پایین واجب خواهد بود. 

مشعل سه گانه سوز

 

2020 © Copyright - almaatech.ir